De ce e important sa ai o educatie financiara? Studii si analize

De ce e important sa ai o educatie financiara? Studii si analize
Conform studiilor realizate atat la nivelul Romaniei de Asociatia Romana a Bancilor cat si la nivel international, se pare ca peste jumatate din romani solicita credite fara a face in prealabil o cercetare minima de piata. Doar 40% stiu ce inseamna un credit bancar sau un card de credit, un procent si mai mic de romani inteleg cum se calculeaza o dobanda, diferenta dintre un cont de economii si unul curent sau ce inseamna o dobanda anuala. La nivelul UE, Romania ocupa in materie de cunostinte financiare, locul 123.

Doar 4 din 10 romani au comparat ofertele inainte de achizitionarea unui credit. Acest lucru se traduce intr- un procent de 57% dintre romani care aleg de regula prima oferta bancara in timp ce doar 7 % fac o analiza a mai mult de 3 oferte bancare asemanatoare.

Ca si surse de informatie, romanii afla de ofertele de creditare in general de la televizor, rude, cunostinte, prieteni iar o cercetare amanuntita pe internet este realizata doar de 21% dintre acestia.

Aceste concluzii trag un semnal de alarma si scot la lumina lipsa unei educatii financiare a romanilor si necesitatea luarii unor masuri. In acest sens, Asociatia Romana a Bancilor a propus ca educatia financiara sa devina materie obligatore in scoli.

Totusi, pana la acest pas, trebuie sa ne preocupam de situatia actuala. Educatia financiara se aplica in toate activitatile de zi cu zi iar in marea majoritate a actiunilor, oamenii trebuie sa administreze bani. Tocmai de aceea, este important sa existe o evidenta asupra surselor de venit, a cheltuielilor fixe si variabile, a posibilitatilor de economisire sau in cazul solicitarii unui credit, trebuie sa existe un minimum cunostinte financiare. Acestea vor fi utile pentru o analiza comparativa a ofertelor de creditare.

Educatia financiara este utila pentru a cunoaste:
 
  • Care sunt taxele/impozitele de achitat
  • Care sunt liniile de finantare rambursabile sau nerambursabile
  • Cum se poate folosi bugetul sau cashflow-ul pentru a se obtine rezultate maxime

Noi, cei de la echipa Ferratum promovam creditarea responsabila si informarea in prealabil despre cum se poate obtine un credit, facem recomandari si mai ales, suntem transparenti cu privire la conditiile de rambursare. Incurajam imprumuturi care sa raspunda unor nevoi mici, urgente, bani care pot fi rambursati cu usurinta. Iar pentru cei care se confrunta cu astfel de situatii, am lansat mai multe tipuri de credite. Spre exemplu, pentru urgente, se poate solicita un credit online urgent iar validarea acestuia se poate face in apx. 2 ore, un credit pe loc ce presupune un comision fix, fara dobanzi sau alte costuri ascunse iar banii pot fi primiti in aceeasi zi.

Cand ati solicitat ultima data un credit ati facut o cercetare in prealabil sau ati optat pentru prima oferta?

Simulare credit rapid

 Votati-ne! Evaluați acesta conversatie pentru a ne ajuta să imbunatatim calitatea serviciile oferite +