5 sfaturi financiare pe care sa le urmezi daca ai putin peste 20 de ani

5 sfaturi financiare pe care sa le urmezi daca ai putin peste 20 de ani

Perioada asta a vietii poate fi de departe cea mai memorabila pentru majoritatea tinerilor. Si acest lucru este foarte normal. E perioada in care tocmai ce ai inceput sa muncesti, nu ai foarte multe responsabilitati si poti sa spui in sfarsit ca ai veniturile tale. Odata cu libertatea pe care ti-o da tineretea pot sa apara cateva probleme financiare care te pot destabiliza daca nu esti atent.


Este foarte usor sa spui ca ai o situatie financiara stabila, dar este mult mai greu sa iti creezi una. De aceea este foarte important sa ai obiceiuri financiare sanatoase care sa iti dea un start bun pentru perioada pe care tocmai ce ai inceput-o.

 

1. Prioritizeaza-ti cheltuielile si nevoile financiare

Avem urmatorul scenariu: Lucrezi, ai un salariu mediu, o chirie pe care o platesti lunar, facturile si celelalte cheltuieli recurente, dar vrei sa pleci intr-o vacanta. Faci un calcul simplu si realizezi ca, adunate, toate cheltuielile pe care le-ai face depasesc cu mult venitul tau. Ce e de facut? Sa amani plata chiriei si a facturilor si sa mergi in vacanta sau sa economisesti pana iti poti permite sa mergi in vacanta? Fiecare decizie pe care o iei in legatura cu cheltuielile iti poate destabiliza situatia financiara.

 

2. Invata sa apelezi la ajutor atunci cand ai nevoie

Nu e nicio rusine sa ai nevoie de putin mai multi bani pentru urgentele financiare, doar de aceea se numesc urgente. Important este sa iei deciziile corecte in astfel de momente. De exemplu, daca ai nevoie de mai multi bani pentru a-ti cumpara un nou laptop, pentru ca esti freelancer, poti sa apelezi la un imprumut rapid. In fond, veniturile tale depind de laptopul tau.

 

3. Nu trebuie sa fii bogat pentru a investi

Exista o idee preconceputa conform careia doar cei care au foarte multi bani ar trebui sa investeasca veniturile pe care le au. Nimic mai gresit. Un studiu realizat în Statele Unite a aratat ca unul din trei tineri ai generatiei millenials investeste. Chiar daca nu o sa te imbogatesti peste noapte, niciodata nu e o idee proasta sa folosesti investitiile ca pe un mod de a economisi.

 

4. Economiseste suficient pentru perioadele dificile

Conform unui studiu realizat de GoBankingRates, 72% din tineri au economisit mai putin de 1000 de $. Acest lucru este destul de ingrijorator, tinand cont de faptul ca economiile ar putea sa dispara destul de usor, mai ales daca apare vreo urgenta financiara. Incearca sa economisesti mai mult in fiecare luna, fix dupa ce ai primit salariul, pentru a fi sigur ca te descurci in momentele mai dificile din viata ta.

 

5. Asteapta inainte de a face o achizitie importanta

Ar trebui sa te gandesti mai mult inainte de a face o achizitie importanta ce implica rate lunare si cheltuieli in plus. O masina este cel mai relevant exemplu pe care il putem lua in calcul. Pe langa ratele lunare pe care trebuie sa le platesti si cheltuielile recurente pentru combustibil, asigurari, apar si eventualele reparatii fix cand nu te astepti. De aceea te sfatuim sa iei o decizie atat de importanta doar cand ai economisit suficient pentru a nu plati rate foarte mari, sau, in cel mai fericit caz, doar atunci cand ai economisit suficient pentru a-ti achizitiona masina.


Tu ce sfaturi financiare ai fi vrut sa primesti cand aveai 20 de ani?
 

 Votati-ne! Evaluați acesta conversatie pentru a ne ajuta să imbunatatim calitatea serviciile oferite +