Preparate traditionale de Craciun din intreaga lume - Prima parte

preparate de craciun in intreaga lume

Te-ai intrebat vreodata ce fel de mancaruri au alte tari din intreaga lume de Craciun?

Cum Ferratum si-am extins operatiunile in 25 de tari de la infiintarea in 2005 si pana in prezent,  am decis sa evidentiem unele dintre preparatele de Craciun consumate in fiecare tara in care lucram in prezent.

In ordine alfabetica, iata-le pe primele 12:

 

Australia

Craciunul din Australia este sarbatorit pe 25 decembrie, iar traditiile acestei sarbatori provin din din secolul al XVIII-lea, de pe vremea asezarii britanice

Masa de Craciun este compusa din carne de miel, curcan sau alte pasari de curte, cu garniture de cartofi prajiti, sos si legume prajite. Alte obiceiuri de Craciun includ prajiturile cu prune, torturi sau tarte cu diferite arome si pateuri.

Pentru ca este vara in emisfera sudica in timpul Craciunului, a devenit din ce in ce mai popular in ultimele decenii pentru australienii sa sarbatoreasca cu un gratar acest eveniment.

 

Brazilia

Populatia Braziliei reprezinta un amestec de culturi din mai multe tari, iar acest lucru poate fi vazut in selectia preparatelor de Craciun. Masa principala este servita tarziu, pe timp de noapte, pe 24 decembrie.

O cina traditionala de Craciun poate consta in carne de porc, curcan, sunca si salate servite cu orez aromat cu stafide si nuci. Un fel de mancare populara este Maionese, o salata de cartofi, cu mere si stafide.

Deserturile de Craciun includ fructe tropicale si inghetata. Un alt desert favorit este Rabanada, un fel de toast francez inmuiat in crema si usor prajit cu zahar si scortisoara.

 

Bulgaria

Celebrarea Craciunului incepe pe 24 decembrie cu o masa constand intr-un numar mare de feluri de mancare impare (de exemplu, 5, 9, 11 etc.). Masa este complet vegetariana si este compusa din supe de fasole, produse de patiserie dulci si savuroase, frunze de varza umplute cu orez, legume si o multime de fructe si nuci (nucile sunt deosebit de importante).

O paine numita pita, care este coapta cu o moneda norocoasa inautru, reprezinta o alta traditie bulgara de Craciun.

In timp ce Ajunul Craciunului poate fi vegetarian, pe 25 decembrie, cina este concentrata in jurul carnii, adesea carne de porc.

 

Canada

In Canada, Craciunul este sarbatorit pe 25 decembrie, iar o cina traditionala consta in curcan cu umplutura, legume, cartofi piure, sos de afine.

Cina traditionala de Craciun pentru francezi si canadieni este, pe de alta parte, o tocana numita “Ragoût aux pattes de cochons”, preparata din picioare de porc sau placinta, compusa din carne de porc macinata, tocata sau cubata sau carne de vita intr-o crusta servita cu ketchup sau condimente.

 

Croatia

La fel ca mai multe tari din Europa Centrala si de Est, in ajunul Craciunului, croatii se abtin sa manance carne rosie. Prin urmare, bakalar - codul - si alte tipuri de peste sunt consumate ca masa principala.

In ziua de Craciun, gasca, curcanul sau rata fac parte din masa servita cu seminte de mac, rulouri de varza umplute cu carne de porc tocata si tort de smochine. Torturile si prajiturile sunt, de asemenea, apreciate, in special krafne umplute cu gem, jeleu, marmelada sau ciocolata.

 

Cehia

Cina de Craciun din Cehia este servita in seara zilei de 24 decembrie. O masa traditionala de Craciun este facuta din supa de crap, crap prajit si salata de cartofi.

Alte preparate de Craciun din Cehia include delicioasele clatite (palačinky), care sunt similare cu crêpes si pot fi dulci sau sarate. Pot fi umplute atat cu gemuri de fructe, cum ar fi capsuni sau caise, precum si cu sunca si branza sau spanac si usturoi. Carnatii la gratar, Klobása, sunt foarte populari, la fel ca si Pražská Šunka - ciuperca de Praga afumata.

Strudelul, turta dulce si alte prajituri, precum si vánočka - o tarta impletita din aluat dulce alb, cu stafide si migdale - sunt, de asemenea, obiceiuri de Craciun.

 

Danemarca

La fel ca in toate celelalte tari nordice, in Danemarca, masa traditionala de Craciun este servita pe 24 decembrie. Principala masa consta in carne de porc prajita, gaina sau rata servita cu cartofi, varza rosie si sos. Pudingul de orez este un desert popular.

Desigur, prajiturile daneze de unt, cum ar fi vaniljekranse, sunt esentiale in ziua de Craciun. Aceste prajituri au devenit parte a traditiei de Craciun in multe alte tari din intreaga lume si reprezinta cadouri populare ambalate in cutii de conserve.

 

Estonia

Cina traditionala estoniana de Craciun include verivorst (salam), sült (branza de capra in gelatina), hapukapsas (carne de vita) si carne de porc, servita cu cartofi prajiti si se mananca ca masa principala in Ajunul Craciunului.

Turta dulce, este coapta in Ajun si se serveste proaspata, sub forma de desert.

 

Finlanda

Un Craciun traditional finlandez este o adevarata sarbatoare. Mai mult ca un bufet decat o masa cu doua sau trei feluri, masa de Craciun numita Joulupöytä contine multe feluri de mancare diferite, adesea centrate in jurul unui fel compus din sunca, mancata cu mustar si paine.

Alte preparate includ diferite feluri de mancare peste, caserole cu ficat si stafide, cartofi, orez si morcovi.

 

Franta

Sarbatorita in Ajunul Craciunului, o cina lunga, cunoscuta sub numele de réveillon, este traditia din Franta, si pot fi gasite toate felurile de mancare, cum ar fi curcanul umplut cu castane, ficatul de gasca (foie gras), stridiile, somonul afumat sau friptura de rata.

Nici un Craciun in Franta nu ar fi completat fara desertul Bûche de Noël, un tort cu crema disponibil in diferite arome precum ciocolata si alune.

 

Germania

Sarbatoresc in ajunul Craciunului, iar carnatii, cum ar fi Wiener, Bockwurst sau Knacker, sunt serviti cu salata de cartofi si grünkohl (kale) gatite in sos cu crema si mirodenii, toate fiind mesele principale de Craciun.

Crapul (Karpfen) si gasca prajita (gänsebraten) sunt de asemenea alegeri populare servite cu varza rosie si grünkohl mentionat mai devreme.

Cand vine vorba de traditiile de Craciun, Germania are multe obiceiuri care au devenit etichete de Craciun in intreaga lume. Acestea includ Pfefferkuchen (tortul de piper) sau Honigkuchen (tortul de miere), Lebkuchen (turta dulce), Spekulatius (biscuitii condimentati) si, desigur, Stollen (tortul sau checul de fructe cu martipan, migdale, fructe uscate).

 

Letonia

Un Craciun traditional leton este format din douasprezece feluri de mancare (desi acest numar s-a schimbat in timpurile moderne). Mancarurile includ bot de porc, mazare galbena cu sos de porc, varza si carnati, placinte de slanina, hering cu sfecla, morcovi sau mere, si Aspic - un jeleu savuros facut din carne, servit cu maioneza, hrean sau otet.

Turta dulce si prajiturile traditionale Kūčiukai sau biscuitii reprezinta, de asemenea, dulciuri populare.

Cunosti alte preparate traditionale preferate in tarile sus-mentionate care crezi ca nu au fost incluse in lista noastra?

Partea a doua a acestui articol continua saptamana viitoare.