Este o intrebare foarte des intalnita care a fost dezbatuta multi ani.

Asa ca, tu ce crezi – sa cheltuim bani ne poate ajuta sa ne simtim mai bine?

Hai sa privim totul putin mai atent.

Terapia prin cumparaturi

In primul rand, termenul „terapie prin cumparaturi” se numeste asa dintr-un motiv foarte bun. Multe persoane merg la mall sa cheltuiasca bani atunci cand se simt putin tristi, iar studiile au aratat ca daca o sa cumperi un lucru sau doua te poti simti mai bine.

Gandeste-te la ce simti cand cumperi un nou obiect vestimentar. Acel tricou nou, jacheta sau jeansii te pot ajuta sa te simti mai plin de incredere, deci, per total, te vei simti mai bine.

Nimeni nu poate nega bucuria pe care o simtim pe moment. Totusi – aici este si detaliul semnificativ – achizitionarea de bunuri materiale ne da un sentiment instant de gratificare – o reparatie pe termen scurt – dar nu un sentiment de fericire care sa dureze un timp indelungat.

La fel ca in cazul tuturor lucrurilor in viata, este bine sa cheltui cu moderatie. Sa achizitionam un lucru ne poate ajuta sa ne simtim bine in acel moment, totusi, daca incepem sa facem asta mai des, nu vom mai simti acelasi nivel de entuziasm de fiecare data.

Sa cheltui bani pentru tine este important – o pereche noua de pantofi, un masaj – dar cu motiv. Pe de alta parte, sa nu cheltui niciun ban pentru tine atunci cand simti ca te poate ajuta sa fii putin mai fericit, te va priva de acel mic moment de entuziasm pe care il poti simti.

Bucuria Experientei

Cand vorbim de achizitii si implicit de cheltuit bani, fie ca e vorba de un nou obiect vestimentar, un telefon nou sau o masina noua, atunci cand cumparam obiecte materiale, senzatia data de un obiect nou dispare rapid, in timp ce obiectul devine o parte din viata noastra de zi cu zi.

Studiile au demonstrat ca pe de alta parte, cheltuielile facute pentru experiente precum vacanțele, masa cu prietenii in oras, sau mersul la un meci de fotbal sau festival de muzica ne vor oferi un sentiment de fericire de lunga durata, spre deosebire de bunurile materiale.

Fericirea pe care o simtim se datoreaza elementului social – oamenii fiind fiinte sociale. Cand impartim experiente cu prietenii, familia sau chiar cu straini, cream amintiri de lunga durata.

Luxul timpului

Pe langa faptul ca experientele produc un entuziasm ce dureaza mai mult timp decat emotiile aduse de bunurile materiale, studiile au aratat ca oamenii se simt mai fericiti cand economisesc timp decat atunci cand cumpara lucruri.

Cercetatorii au realizat un experiment in care oamenii primeau 40 de dolari pentru doua saptamani. In timpul primei saptamani, participantii au fost nevoiti sa faca o achizitie fizica si sa cumpere un obiect, cum ar fi un tricou. In timpul celei de-a doua saptamani, au fost nevoiti sa cheltuie banii pe ceva care i-ar ajuta sa economiseasca timp, cum ar fi sa angajeze pe cineva care sa ii ajute cu curatenia acasa, in loc sa faca ei. Rezultatele au aratat ca participantii s-au simtit mult mai fericiti cand au economisit timp decat atunci cand au facut o achizitie fizica.

Concluzia este...

Studiile conchid ca da, ne simtim mai bine atunci cand cheltuim bani. „Banii iti pot aduce fericirea daca ii cheltui cum trebuie,” spune Elyzabeth Dunn, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia.

In timp ce s-a demonstrat ca te simti mai fericit sa cheltui mai multi bani pe experiente si sa creezi momente speciale cu prietenii si familia, este in regula sa cheltui pe obiecte materiale ocazional, daca asta e important pentru tine. 

 Votati-ne! Evaluați acesta conversatie pentru a ne ajuta să imbunatatim calitatea serviciile oferite +