De ce este cel mai bine sa calatoresti de unul singur

De ce este cel mai bine sa calatoresti de unul singur

„Unele drumuri in viata pot fi parcurse doar de unul sinngur”.

Ken Poirot

 

Considerat cu ceva timp in urma riscant sau curajos, azi, parerile in ceea ce priveste calatoriile de unul singur s-au schimbat si, de fapt, a devenit modalitatea preferata de a calatori pentru multe persoane.

Cercetarea spune...

In mai, un studiu la care au participat 20,500 de turisti a fost lansat de Booking.com si a descoperit un val mare de persoane care calatoresc singure. 40% dintre generatia baby-boomer au spus ca au calatorit singuri in ultimul an, in timp ce 21% au spus ca planuiesc sa faca asta in viitor.

Rezultatele studiului din Holiday Habits, realizat de asociatia de turism din Marea Britanie ABTA a aratat ca unul din noua respondenti au plecat in vacanta singuri in ultimele 12 luni – un numar dublu comparativ cu numarul de respondenti de acum sase ani.

Studiul realizat de Hostelworld a aratat o crestere de 42% in ultimii doi ani in numarul de turisti ce calatoresc singuri, incluzand o crestere de 45% in numarul femeilor care calatoresc singure in perioara 2015-2017.

In plus, Hitwise, un insutrument de cercetare a comportamentului din Marea Britanie a analizat cautarile a trei milioane de consumatori din Marea Britania si a descoperit ca a existat o crestere cu 143%  in numarul de cautari de tip „solo travel” in ultimii trei ani.

Gasindu-te pe tine

Fii conștient: calatoriile de unul singur iti pot schimba viata.

Este comun sa ii auzi pe cei care au calatorit singuri ca s-au redescoperit in timpul calatoriei lor. Acest tip de calatorii ne ofera posibilitatea sa exploram mai mult lumea interioara si exterioara. Ne scoate din zona de confort, si intre noi locuri si sunete nemaiintalnite, calatoriile de unul singur ne ofera posibilitatea sa fim atat de linistiti si tacuti incat sa ne auzim propria voce si sa existam.

Privind provocarile

Oricat de satisfacatoare ar fi aceste calatorii, nu sunt lipsite de provocari. Exista trei mari probleme pentru persoanele care calatoresc singure. Primul lucru este siguranta. Unele locuri sunt mai sigure decat altele, si alte locuri sunt mai prietenoase cu persoanele care calatoresc singure decat altele. Sa alegi destinatia potrivita este un factor cheie in reducerea problemelor de siguranta. Europa este considerata cel mai potrivit continent pentru acest tip de calatorii.

Calatoria in sine este a doua problema pentru cei care calatoresc singuri. Cum ajung in locul acesta sau in locul acela? Merg pe drumul potrivit? Cine va avea grija de bunurile si de bagajele mele?

A treia provocare este cheltuiala. Atunci cand calatoresti in cuplu, cu familia sau prietenii este mai ieftin, din moment ce poti imparti costurile cazarii sau alte cheltuieli. Cei care calatoresc singuri cheltuie in medie mai mult cu 50% pentru acomodare.

Tu esti seful

Beneficiile calatoritului de unul singur vor depasi intotdeauna provocarile. In studiul mentionat mai sus, realizat de ABTA, aproape jumatate dintre respondenti au spus ca cel mai bun lucru la calatoritul de unul singur este faptul ca esti responsabil de propriul program. 21% au spus ca cel mai bun lucru este faptul ca esti incurajat sa cunosti persoane noi.

Aici sunt alte motive pentru care ar trebui sa calatoresti singur:

  • Te scoate din zona de confort
  • Iti controlezi programul
  • Iti controlezi finantele si bugetul
  • Iti planuiesti fiecare zi
  • Decizi ce sa vizitezi si cat de mult timp sa petreci in anumite locuri
  • Poti fi mult mai spontan

Deci, unde ai de gand sa calatoresti?