Evolutia trendului in materie de produse organice

Evolutia trendului in materie de produse organice

In 2014, un studiu la care au participat peste 1200 de gospodarii in care exista cel putin un copil sub 18 ani a fost realizat de Organic Trade Association in Statele Unite ale Americii, demonstrand ca opt din zece familii americane au cumparat produse organice o data sau chiar de mai multe ori in ultimii doi ani.

90% dintre respondenti au spus ca au cumparat produse alimentare organice pentru copiii lor cel putin o data, iar aproape un sfert dintre ei au spus ca produsele alimentare pe care le consuma copiii lor sunt mereu organice.

Conform unui studiu de piata realizat de compania Ecovia Intelligence, piata mondiala de produse organice a atins peste 360 de miliarde de lei in 2016. Statele Unite ale Americii sunt fruntase in aceasta piata cu puțin peste 180 de miliarde de lei, urmata de Germania (41 de miliarde de lei), Franța (31 de miliarde de lei) și China (27 de miliarde de lei).

Mai jos, prezentam trendul de crestere global si cererea de produse organice in detaliu:

In Europa

Urmand Statele Unite ale Americii, Europa reprezinta a doua cea mai mare piata pentru produsele organice.

In 2015, vanzarile de produse organice in Europa valorau peste 130 de miliarde de lei.

Statisticile arata ca Germania are cea mai dezvoltata piata pe segmentul de alimente organice din Europa. Cu toate acestea, date statistice care vin din partea Institutului de Cercetare a Agriculturii Organice FiBL arata ca Danemarca are cel mai mare procent de alimente organice (9,7%) din lume, acest lucru insemnand ca supermarketurile din Danemarca au cel mai mare procent de mancare organica din lume. Luxemburg este al doilea din lume, urmat de Elvetia, Suedia si Austria.

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Agriculturii Organice FiBL a aratat ca in medie, consumatorii din Europa cheltuie 134 de lei per cap de locuitor pentru produse organice. In orice caz, cu 1.115  lei per cap de locuitor, elvetienii cheltuie cel mai mult pe produse organice.

In Australia

Valoarea totala a industriei produselor organice in Australia a crescut cu 88% din 2012 si, conform site-ului In The Black este estimat ca piața sa valoreze aproape 6 miliarde de lei.

Doua din trei gospodarii din Australia spun ca au achizitionat produse organice in ultimul an si ca cele mai comune produse de acest tip sunt fructele si legumele, acestea fiind urmate de cererea mare pentru oua organice, produse lactate, carne rosie si pasari de curte.

In Canada

Rapoarte realizate de Canadian Organic Trade Association (COTA) arata ca 66% din Canadieni cheltuie o parte din bugetul lor saptamanal pentru alimente pe produse organice. La fel ca Australia, cele mai comune produse organice achizitionate sunt fructele si legumele urmate de carne si produse lactate pe locul 3.

Tia Loftsgard, membra a COTA, a facut o declaratie in care a spus „Canadienii cer o varietate mai mare in achizitiile lor organice, iar piata trebuie sa tina pasul cu dorinta urmatoarelor generatii de a consuma cat mai multe produse organice”.

In Marea Britanie

Asa cum este prezentat in The Guardian, vanzarea de alimente si bauturi organice in Marea Britanie a crescut cu 6% in 2017 la un record de aproape 12 miliarde de lei.

Vanzarea de produse organice in supermarketuri a crescut cu 4,2% in timp ce magazinele independente, precum cele care vand doar produse sanatoase, sau pietele in care gasesti produse direct de la producator au crescut cu 9,7%.

Nu este vorba doar despre alimente si bauturi. Consumatorii din Marea Britanie cumpara si alte tipuri de produse organice, precum cosmetice si produse de infrumusetare, a caror piata a crescut cu 24%.

Deci, familia ta cumpara produse organice?

„Cea mai mare bogatie este sanatatea”.

-Ralph Waldo Emerson