5 moduri prin care familiile pot reduce presiunea financiara de Craciun

5 moduri prin care familiile pot reduce presiunea financiara de Craciun

Craciunul e la numai cateva zile distanta, dar pentru multe familii tinere, Craciunul reprezinta o incordare financiara si emotionala ce pune presiune sa cheltuie mai multi bani care uneori le lipsesc.

Cand cumparam cadouri de Craciun, mereu ne punem intrebarea: cat ar trebui sa cheltuim? Care este o suma „normala” de cheltuit pe cadouri? Ce se intampla daca cineva cheltuie mai mult pentru cadoul tau decat ai cheltuit tu pentru cadoul lui?

Cu aceste intrebari in minte, am creat 5 sfaturi care sa ajute familiile sa renunte la cateva dintre presiunile financiare din perioada Craciunului.

1. Seteaza-ti o limita de cheltuit

Cea mai buna modalitate de a preveni presiunea de a cheltui mai mult sau alte sentimente neplacute este sa iti setezi o limita de cheltuit impreuna cu familia ta. Poate vei alege o limita per cadou, de exemplu 70 de lei sau per familie, de exemplu 350 de lei.

„Secret Santa” este o alta modalitate prin care poti preveni cheltuielile neprevazute pe cadouri. De Secret Santa fiecare membru al familiei isi scrie numele pe o hartie pe care o pune intr-un bol, iar fiecare membru alege un nume si cumpara un cadou pentru acea persoana. Cei mai multi folosesc si un buget maxim per cadou pentru Secret Santa.

Indiferent de abordarea ta, asigura-te ca este potrivita pentru bugetul tau. La urma urmei, nimeni nu vrea sa inceapa un an nou cu datorii de sute de dolari.

2. Nu cheltui prea mult pe cadourile copiilor

Stim ca ai vrea sa le oferi copiilor toata lumea daca s-ar putea, dar este important sa iti amintesti atunci cand e momentul sa cumperi cadouri pentru ei ca acestia nu pun pret pe branduri sau pe banii pe care i-ai cheltuit pentru cadourile lor.

Este de asemenea foarte important sa iti amintesti ca perioada Craciunului nu este o competitie. Cheltuie atat incat sa te simti confortabil.

Copiii iubesc cadourile, dar de cele mai multe ori cele mai simple si cele mai ieftine cadouri sunt cele la care nu pot renunta. Astfel, renunta la presiunea de a cheltui mai mult decat e nevoie si sa cumperi branduri – copiii nu fac diferenta si sunt fericiti daca primesc lucruri care ii tin ocupati.

3. Cauta cel mai bun pret

Inainte sa mergi la mall, cerceteaza putin piata si vezi care sunt magazinele care au cele mai mici preturi. Verificand preturile online si comparand preturile intre vanzatori, poti sa economisesti multi bani.

Sa cumperi online este de cele mai multe ori, dar nu intotdeauna, mai ieftin. Atunci cand faci cumparaturi online ai o gama mai larga de produse dintre care poti alege, poti vedea disponibilitatea produselor, a marimilor, a culorilor si a stilurilor. Cu toate astea, asigura-te ca verifici costurile de livrare. In unele cazuri, dupa ce le vei adauga, e posibil ca produsul sa fie mai ieftin de cumparat in magazin.

4. Explica-le copiilor care este situatia financiara a familiei

Fiecare parinte vrea sa le ofere copiilor sai cel mai frumos Craciun. Si poti sa faci asta fara sa cheltui o avere.

Este crucial sa cheltui doar ceea ce iti permiti. Asta inseamna, oricat de incomod ar parea, sa fii sincer si sa le spui copiilor care este situatia voastra financiara.

Daca gasiti Craciunul ca fiind o perioada dificila din punct de vedere financiar, si nu va permiteti cadoul pe care si-l doreste cu atata ardoare copilul vostru, asigurati-va ca il anuntati cu grija despre situatia voastra financiara. Copilul vostru va intelege si va aprecia sinceritatea, iar asta va insemna si lipsa dezamagirii in momentul in care nu va primi cadoul la care spera.

5. Usureaza-ti sarcina

Daca organizati masa de Craciun pentru toata familia, poate sa fie destul de costisitor. Pe langa costurile pe care le veti face pentru a hrani un grup mare de oameni, va trebui sa cheltuiti si pe decoratiuni si multe alte lucruri.

Cere-i fiecarui membru al familiei sa aduca un fel de mancare. Poate ca cineva o sa cumpere vin, altcineva va aduce desertul, iar o alta persoana legumele. Sa imparti costurile mesei de Craciun va reduce semnificativ cheltuielile si stresul atat pentru tine, cat si pentru familia ta.

Sa sarbatorim in cinstea unui Craciun fericit si prietenos cu bugetul nostru!