Darul de a oferi: de ce sa cumparam lucruri pentru altii ne face sa fim mai fericiti

Darul de a oferi: de ce sa cumparam lucruri pentru altii ne face sa fim mai fericiti

 

„Aminteste-ti ca cei mai fericiti oameni nu sunt cei care primesc mai mult, ci cei care ofera mai mult.”

H. Jackson Brown, Jr.

 

Fie ca e vorba de un cadou mic sau sa le faci cinste colegilor tai pentru a le multumi, sa fim generosi si sa le multumim oamenilor din jurul nostru ne face sa fim fericiti cu noi insine si ne ajuta sa avem relatii mai puternice. Acest lucru se datoreaza faptului ca noi, ca oameni, suntem in mod inerent, creaturi sociale.

Sezonul cadourilor fiind in plina desfasurare, sa reflectam asupra sentimentelor pe care le avem atunci cand cumparam un cadou pentru o persoana draga noua, pentru un prieten sau pentru un coleg poate fi un mod minunat de a ne reaminti de adevaratul spirit al Craciunului.

 

Darul de a oferi

 

In articolul numit Psihologia daruirii cadourilor si a fericirii, este explicat modul in care cercetatorii au descoperit ca daruirea de cadouri ii ofera persoanei care ofera cadoul atat de multa satisfactie ca celui care il primeste,  facand persoana care a oferit cadoul sa aiba sentimente pozitive despre sine, sa se simta generoasa si valoroasa.

Cu alte cuvinte, sa cumperi cadouri pentru alte persoane poate creste sentimentele de apartenenta si de fericire.

 

De ce ne face sa ne simtim bine

 

„Modul in care oferim un cadou e mai important decat cadoul in sine.”

Pierre Corneille

 

Deci de ce ne face sa ne simtim bine faptul ca oferim cadouri altor persoane? Asa cum a fost evidentiat in articolul Cheltuind bani promovand fericirea publicat pe site-ul Positive Psychology Program, ne simtim bine deoarece creierele noastre au un sistem de bonificatie – oxitocina – care gestioneaza modul in care interactionam cu alte persoane. Atunci cand cheltuim bani pentru a ne face prietenii si familia sa zambeasca, creierul nostru ne rasplateste si ne face sa ne simtim bine.

 

Ce sa cumparam

 

„Oferind cadouri de Craciun, trebuie sa recunoastem ca sa impartim timpul si pe noi insine cu ceilalti este o parte foarte importanta a daruirii.”

Gordon B. Hinckley

 

Studiile au demonstrat ca darurile care ii ofera persoanei o experienta in locul unui obiect au o semnificatie mai puternica si pot crea sentimente de apartenenta si conexiune.

Un studiu realizat de Cindy Chan de la Universitatea din Toronto, a demonstrat ca experientele oferite pe post de cadouri sunt mai eficiente in imbunatatirea relatiilor, comparand cu  darurile obisnuite. Chan spune „O experienta provoaca  un raspuns emotional puternic in momentul in care o persoana o consuma – la fel ca teama si veneratia pentru un safari , entuziasmul unui concert rock sau calmul unui tratament spa – si este mult mai intens din punct de vedere emotional decat un obiect.”

O experienta poate fi orice, de la bilete pentru un meci de fotbal pana la un card de membru la o galerie de arta, o rezervare la un restaurant sau o calatorie cu balonul cu aer cald. Alegerile sunt nelimitate.

 

Asigura-te ca este ceva personal

 

Sa faci cadoul cat mai personal pentru cel care il va primi este un alt factor foarte important. De exemplu, daca persoanei ii place sa picteze, ai putea sa ii cumperi un voucher la un curs de arta, sau daca ii place yoga, cumpara-i cateva ore la un studio de yoga local.

Vrei ca impactul cadoului tau sa fie si mai puternic? Include-te pe tine si timpul tau. De exemplu, in loc sa cumperi bilete la film, alege un film pe care ati vrea sa il vedeti impreuna si mergeti la cinema. Rezerva o masa la restaurant pentru doi. Mergeti la un concert impreuna. Urmariti un meci de fotbal impreuna.

 

„Cel mai important cadou pe care i-l poti oferi unei persoane este timpul tau, pentru ca atunci cand ii oferi timpul tau, ii oferi o parte din viata ta pe care nu o vei putea lua inapoi.”

Necunoscut

 

Sa cinstim pentru Craciun si pentru darul de a oferi!