De ce o pauza poate fi lucrul de care ai nevoie

De ce o pauza poate fi lucrul de care ai nevoie

I-am spus La revedere lui 2018 si acum ii spunem Bun venit lui 2019!

Cum te simti in legatura cu anul ce vine? Te umple de nerabdare si entuziasm sau esti indiferent? Esti nerabdator pentru noile provocari pe care ti le-a pregatit noul an sau simti ca se vor intampla lucruri care nu vor fi foarte importante pentru tine?

Pentru multe persoane, nu exista o diferenta foarte mare intre anii care vin si pleaca. De multe ori, fara sa ne dam seama, pur si simplu continam sa traim exact cum am trait si in anul anterior. Cum ar fi daca te-ai opri un moment si ai lua in considerare punctul in care esti acum si felul in care vrei sa evoluezi?

Gandindu-te la acest lucru, e posibil sa descoperi, la fel ca alte mii de oameni, ca lucrul de care ai cu adevarat nevoie este o pauza.

Schimba lucrurile

A devenit din ce in ce mai comun printre angajatii care au lucrat cativa ani intr-o companie sa le solicite angajatorilor o perioada extinsa de timp in care sa nu fie prezenti la locul de munca, sa calatoreasca, sa studieze sau sa porneasca de la zero in anumite domenii, cu posibilitatea de a reveni la locul de munca initial.

In Statele Unite si Iin Marea Britanie aceasta perioada in care nu esti prezent la locul de munca este cunoscuta sub denumirea de sabat. In Australia sau in Noua Zeelanda, angajatii au dreptul la un concediu de lunga durata daca au lucrat in aceeasi companie pentru zece ani.

De ce e posibil sa fie necesara o astfel de schimbare

Motivele pentru care poti sa iti iei un concediu pe o perioada extinsa si intervalul de timp pot varia de la persoana la persoana. In general, majoritatea persoanelor aleg intre doua si 12 luni pentru studii, pentru a-si gasi o noua pasiune sau pentru a-si reinnoi un hobby vechi, pentru a-si deschide orizonturile, pentru a face voluntariat sau pentru a calatori.

Aceasta perioada de concediu prelungit poate fi o oportunitate pentru a apasa butonul „restart” si pentru a explora un drum nou in cariera ta si pentru a-ti seta o noua directie.

Trebuie sa stii de ce

Costul unei asemenea decizii depinde de un numar de factori, inclusiv, desigur, daca iti iei concediu platit sau neplatit, ce decizi sa faci cu timpul tau si unde vrei sa mergi.

Care sunt costurile pe care le vei avea in aceasta perioada? De cati bani ai nevoie pentru 2 luni, 6 luni sau un an? Cati bani poti economisi din salariul tau in fiecare luna? Care sunt cheltuielile la care poti sa renunti?

Unde vei calatori? Unde vei locui? Cat de mult va costa cazarea? Vei sta intr-un singur oras sau intr-o singura tara, sau vei parcurge mai multe destinatii? Este posibil sa iti inchiriezi locuinta in aceasta perioada pentru a-ti suplimenta veniturile cat timp esti plecat?

Daca finantele sunt singurul lucru care te tin pe loc, exista cateva optiuni.

Sparge rutina

In timpul perioadei tale de pauza, indiferent daca alegi sa stai acasa sau sa calatoresti, vei experimenta o schimbare a rutinei tale, iar acest lucru poate aduce modificari in lant.

De exemplu, pauza pe care o vei lua la locul de munca e posibil sa iti modifice programul de somn, asa ca vei intalni oameni noi pe care nu i-ai putea intalni in timpul orelor de munca.

Daca vei calatori in strainatate, faptul ca vei fi intr-un oras nou, intr-o tara noua, intr-o casa noua si vei experimenta noi obiceiuri iti va deschide noi posibilitati si modalitati de a trai.

Fii deschis la posibilitati

Multe persoane care si-au luat concediu o perioada indelungata de timp au spus ca este important sa ai un plan dar sa fii si flexibil si deschis la lucrurile spontane.  Flexibilitatea iti ofera posibilitatea sa asculti cu atentie „indiciile” care te pot inspira sa-ti schimbi directia.

De exemplu, in timp ce esti in afara tarii, poti sa descoperi o pasiune noua sau sa intalnesti persoane pe parcurs care te pot face sa iti schimbi locatia geografica.

De fapt, sunt comune povestile de la persoane care s-au intors din perioada de concediu extins si au descoperit ca vechiul mod de viata nu li se mai potriveste, si ca isi doresc ca inceapa o noua cariera si un nou mod de a trai.

Fii deschis si, mai mult decat orice, lasa-ti instinctul sa te ghideze in drumul tau. Si aminteste-ti, poti sa o faci.