Limitele de consum și influența lor asupra economisirii

Limitele de consum și influența lor asupra economisirii

Cunoașterea propriilor limite de consum ne influențează în mod direct capacitatea de a face economii în mod constat. Prin natura noastră suntem predispuși la a realiza cheltuieli excesive, care nu fac decât să ne limiteze în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață cât mai relaxat. Atunci când facem un împrumut rapid, de exemplu, avem tendința de a-l rambursa nu tocmai la momentul la care este indicat să o facem.

Preferăm să plătim un mic comision de prelungire, negândindu-ne că banii respectivi pot fi economisiți. De asemenea, atunci când mergem la cumpărături nu ne pregătim o listă, ci preferăm să cumpărăm “ce ne aducem aminte că ne trebuie”. Iar, odată ajunși acasă, constatăm că am achiziționat mult mai multe produse, am cheltuit mai mulți bani și o parte dintre bunurile cumpărate deja le avem. Ce este de făcut în acest caz?

Trebuie să învățăm să ne stăpânim instinctele naturale!

Adoptarea unei rutine financiare ne poate ajuta să ne limităm nivelul de consum și să reușim să facem economii în mod constant. În acest sens este indicat să:

  • Ne stabilim o sumă de cheltuit săptămânal și un buget lunar alocat cumpărăturilor de orice fel;
  • Ne rezumăm la a cheltui numai pentru acele produse de care avem nevoie și să nu facem risipă;
  • Ne întocmim o listă atunci când mergem la cumpărături și să ne program cumpărăturile de așa natură încât să nu fim grăbiți atunci când le realizăm (graba ne va determina să cheltuim în plus pentru că nu vom analiza cumpărăturile pe care le facem);
  • Căutăm acele locații în care să găsim diversitate, atât la nivel de produse, cât și de calitate și prețuri;
  • Alegem acele bunuri care au o calitate superioară, pentru că în acest mod va crește proporțional și nivelul nostru de satisfacție, dar va scădea și consumul.

Dar, cel mai important lucru care trebuie aplicat în astfel de situații este auto-controlul. Prin limitarea nevoilor noastre de consum o să reușim să ne stabilizăm și la nivel de consum financiar. În medie, peste 35% din ceea ce achiziționăm nu va mai fi consumat, ci va ajunge sub formă de gunoi. Practic, aruncăm bani la gunoi, doar pentru că nu reușim să cumpărăm în mod organizat.

Acest procent ar putea fi economisit de către oricare dintre noi; pur și simplu vom avea bani puși de-o parte, dacă nu vom consuma în mod haotic. Dominarea instinctului nostru de a cumpără fără limită se poate realiza și prin:

  • Limitarea sumei de bani pe care o avem asupra noastră la cumpărături;
  • Limitarea sumei de bani alocată achiziționării de produse alimentare (care au cea mai mare pondere în lista de cumpărături);
  • Limitarea numărului de mese “luate în oraș”, pentru că valoarea costurilor este una destul de ridicată;
  • Alegerea acelor ore din programul de lucru al magazinelor în care fluxul de oameni nu este atât de ridicat (de exemplu, la început de săptămână);
  • Achiziționarea unui număr suficient de produse (mai ales în perioada promoțiilor), care să ne determine să nu mai mergem la cumpărături prea des.

După câte se poate observa, depinde în mod exclusiv, doar de noi, să reușim să ne controlăm cât mai bine limitele de consum. Numai în acest fel vom reuși să economisim în mod concret și constat, având beneficii financiare pe termen lung!