Calatorind catre primele 12 sit-uri ale patrimoniului mondial UNESCO

UNESCO sau Organizația Natiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, ne ofera una dintre cele mai lungi liste cu locuri diverse pe care sa le vizitam in jurul lumii. Unele dintre aceste locuri sunt atat de departate, iar altele ar putea fi mai aproape de tine decat ti-ai imagina.

Iata care sunt primele 12 locuri inaugurate din patrimoniul UNESCO care se afla pe aceasta lista de peste 40 de ani. Poate ca este timpul sa le vizitezi?

1. Sit-ul istoric National L'Anse aux Meadows, Canada

Daca ajungi pe insula Newfoundland, sit-ul istoric National L'Anse aux Meadows este un loc pe care trebuie sa il vizitezi. Aflat intr-un peisaj pitoresc, acest loc marcheaza primele dovezi confirmate ale europenilor care s-au stabilit in America de Nord. Poti sa vezi ramasitele ale satelor in care au trait vikingi din secolul al XI – lea. Dupa ce ai terminat de vizitat acest loc, continua sa te bucuri de aceasta zona prin diverse activitati in aer liber, cum ar fi pescuitul si mersul in natura.

2. Parcul National Nahanni, Canada

Vei gasi Parcul National Nahanni in nord-vestul Canadei. De la canioane la cascade care iti taie rasuflarea, parcul este un loc de relaxare pentru oamenii care vor sa se bucure de minunile naturii si sa aiba sansa de a vedea un urs grizzly. Chiar daca parcul este deschis in tot timpul anului, lunile de vara sunt cele mai populare perioade de vizitat. Unele zone ale parcului necesita o inregistrare, asa ca asigura-te ca planuiesti din timp cand vei calatori in acest loc minunat.

3. Insulele Galapagos, Ecuador

Insulele Galapagos au fost primul loc care a facut parte din patrimoniul mondial UNESCO si se afla in Oceanul Pacific, la peste 1500 de kilometri departare de coasta Ecuadorului. Zona este formata din 19 insule, care au anumite locuri de interes pe care le poti vizita cu ghizi turistici din zona. Vizitele sunt limitate la cateva ore, asa ca asigura-te ca faci suficiente fotografii. Nu uita sa fii atent la anumite vietuitoare care nu exista nicaieri altundeva – cum ar fi iguana marina si pinguinul Galapagos. Inclusiv crabul Graspus, care nu este unic in Insule, este foarte special si merita atentie din partea ta.

4. Orasul Quito, Ecuador

Departe de insulele Galapagos, undeva in dealurile din centrul Ecuadorului, orasul Quito ofera o experienta unica. Aceasta capitala se afla la 2.850 de metri deasupra nivelului marii, facandu-o sa fie a doua cea mai inalta capitala din lume. De asemenea este pe locul 2 in lista de obiective care fac parte din patrimoniul UNESCO, fiind adaugat listei fix dupa Insulele Galapagos.   Cat timp vei fi in acest loc, bucura-te de bogatul patrimoniu cultural de la civilizatia Inca, pana la influenta spaniola, si felul in care arata orasul astazi. O mare parte din orasul vechi a ramas bine conservata, inclusiv strazile pietruite si bisericile.

5. Parcul National al Muntiolor Simien, Ethiopia

UNESCO descrie Parcul National al Muntiolor Simien ca avand unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume, cu varfuri de munte ingrosate, vai adanci si prapastii periculoase. Ca si in cazul Insulelor Galapagos, parcul gazduieste cateva animale care nu pot fi gasite in alta parte, cum ar fi capra Walia ibex. Alte animale rare care se gasesc aici sunt babuinul Gelada si vulpea Simien. Acest loc este minunat pentru calatorii cu experienta, oferind trasee provocatoare, dar atat de speciale, ca te vor fascina zile bune.

6. Bisericile Rock-Hewn, Lalibela, Etiopia

Bisericile Rock-Hewn sunt ceea ce sugereaza numele: 11 biserici medievale cioplite in piatra – in adancimea pamantului, in loc sa fie construite in sus, ca alte structuri asemanatoare. Aceste biserici ii sunt atribuite regelui Lalibela, care si-a dorit sa creeze un loc sfant aproape de casa lui. Chiar si azi, bisericile sunt un loc de pelerinaj pentru etiopienii crestini. Pentru turisti, daca nu poti vizita locul in timpul verii, din octombrie pana in martie este o perioada placuta de vizitat. Este recomandat sa vizitezi zona cu un ghid turistic sau sa mergi intr-un tur organizat al zonei.

7. Catedrala Aachen, Germania

 Catedrala Aachen se afla in Aachen, orasul cel mai vestic din Germania. Se afla aproape de granitele Belgiei si ale Olandei. Catedrala din Aachen se numara printre cele mai vechi catedrale din Europa si are semnificatie religioasa si artistica. Dupa ce te bucuri de frumusetea arhitecturala a catedralei, exploreaza zona. Tot in Aachen gasesti Ruta Vennbahn pentru biciclisti, unde poti merge pe bicicleta 125 de kilometri pe o cale ferata neutilizata care te va duce prin Germania, Belgia si pana in Luxemburg.

8. Centrul istoric al Cracoviei, Polonia

Stiai ca Cracovia a fost capitala Poloniei pana in anii 1500? Cand vizitezi Cracovia, simti ca ai calatorit inapoi in timp – acest oras are unul dintre cele mai vechi cartiere universitare din Europa si are o arhitectura care reflecta schimbarile care au avut loc de-a lungul secolelor. Cartierul istoric include Orasul Vechi, Kazimierz si Castelul Wawel. Numai orasul vechi are mii de locuri istorice si o varietate mare de lucrari artistice. Ai foarte multe lucruri de facut intr-o zi de vara in acest loc.

9. Minele regale de sare Wielicza si Bochnia

Istoria uimitoare a Poloniei este din nou aratata prin minele regale de sare Wielicza si Bochnia. Minele de la Wieliczka au fost primele care au ajuns pe lista UNESCO in 1978. In 2013, s-a convenit ca minele de la Bochnia sa se alature si sa fie recunoscute ca patrimoniu UNESCO impreuna. Mai mult decat interesul istoric pentru istoria extractiei de sare (care a fost oprita cu zeci de ani in urma), ele reflecta si cultura zonei. Veti vedea totul de la obiecte pentru minerit, pana la camere subterane, relicve si capele.

10. Insula Goree, Senegal

Insula Goree este o mica insula in largul coastei Senegalului. Avand doar 900 de metri lungime, ne reaminteste de istoria dureroasa cu a comertului transatlantic cu sclavi. Istoricii dezbat rolul specific pe care insula il avea in acea perioada. Cu toate acestea, mesajul si simbolismul sau sunt inconfundabile. Insula a fost adaugata la lista patrimoniului national Senegalez in 1975.

11. Parcul National Mesa Verde, Statele Unite

Parcul National Mesa Verde se afla in statul Colorado, in Statele Unite. A fost ales pentru a pastra patrimoniul arheologic al comunitatii Pueblo, locuind in aceasta zona secole de-a randul. Parcul ofera diverse excursii cu ghid (iar unele locatii pot fi vizitate exclusiv cu un ghid oficial) pentru a-ti prezenta locurile si pentru a afla mai multe despre istoria zonei de la oameni cu experienta. Asigura-te ca verifici inainte cat de dificil este turul pentru tine, din moment ce anumite locuri necesita catarari.

12. Parcul National Yellowstone, Statele Unite ale Americii

In 1872, a fost infiintat primul parc national al Statelor Unite – Parcul National Yellowstone, care cuprinde statele Montana, Wyoming si Idaho. Astazi, acest parc foarte cunoscut este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vizitezi intr-o viata. Gheizere, cascade, lacuri, canioane, ursi, bizoni salbatici – ai foarte multe lucruri de vazut. Parcul are o suprafata de 8,983 de kilometri patrati, deci pregateste-te inainte si fa-ti bagajul pentru o aventura in aer liber.

Lumea este plina de locuri minunate – pline de istorie, natura si fauna salbatica – trebuie doar sa explorezi. Vrei sa iti faci planuri de calatorie in ultimul moment? Creeaza-ti un buget de calatorie si cauta optiuni care sa se potriveasca cu bugetul tau. Poti obtine un buget mai mare daca alegi un credit online care iti pot transforma planurile in bilete de avion in cateva minute.