Cumparaturile online au devenit din ce in ce mai utilizate, consumatorii beneficiind de o selecție mai vasta de produse si de confortul de a putea comanda oricand, de oriunde. De aceea, acestea pot reprezenta o arma cu doua taisuri si sa ajungeti sa cheltuiti mai mult decat v-ati propus initial. Iata, totusi, cateva sfaturi pentru a economisi bani atunci cand faceți cumparaturi online.

Chiar ai nevoie sa cumperi?

În primul rand, trebuie sa te intrebi daca ai nevoie de tot ceea ce ai pus în cosul de cumparaturi online. Crezi ca este ceva pe care îl vei folosi în mod regulat?

O problema des intalnita, este reprezentata de faptul ca mulți oameni vad ceva online, dar uita ca au deja ceva similar.  Cand ai  îndoieli în legatura cu orice achiziție online, mai bine n-o mai face. S-ar putea sa iti dai seama ulterior ca a fost alegerea buna.

Sa nu cazi in capcana reducerilor

Uneori acestea chiar sunt oferte speciale de care poti profita. Alteori insa, companiile aplica reduceri unor produse care deja fusesera la supra pret - deci 25% reducere din prețul afisat ar putea fi de fapt mai mult cu 5% din pretul real.

Exista o mulțime de cazuri în care magazinele traditionale ar putea fi mai competitive decat cele online. Fii atent si incearca sa verifici o perioada preturile pentru produsele dorite. Astfel, vei stii ce sa compari si sa alegi cel mai bun pret.

Comerciantii folosesc oferte personalizate

The Atlantic a cercetat cateva moduri în care comercianții incearca sa triseze si sa atraga consumatorul. De exemplu, 60% dintre comercianții online folosesc “transportul gratuit” ca unul dintre cele mai bune instrumente de marketing. Acestia ofera acest beneficiu daca ajungi sa cheltui peste x LEI. Intr-un final, s-ar putea sa realizezi ca ai cheltuit mai mult decat ai intenționat, doar pentru a ajunge la acest prag de transport gratuit.

Amazon, de exemplu, este renumit pentru algoritmii complicați si prețurile personalizate. Acesta din urma poate parea un lucru bun. Ceea ce inseamna cu adevarat insa este ca tarifarea este optimizata pe baza datelor de consum si chiar a propriilor obiceiuri personale de cumparaturi. Scopul lor final este întotdeauna sa va aduca pe site si sa cheltuiți mai mult. Si astfel, me intoarcem la primul nostrum sfat: Chiar ai nevoie sa cumperi acel obiect?

Monitorizeaza-ti cheltuileile lunare si stabileste-ti un buget

Deoarece cumparaturile online sunt asa de confortabile, suntem mai puțin constienți de cat de mulți bani cheltuim. La magazinul traditional, platim cash (o modalitate buna de a constientiza ceea ce cumparam, de fapt) sau scoatem cardul. In ceea ce priveste cumparaturile online insa, in general doar apasam butoane si uneori nici nu scoatem portofelul.

Poate ar fi cazul sa incluzi cumparaturile online în bugetul lunar si sa iti setezi limite ferme. Acest lucru te poate ajuta intr-un fel sau altul - va fi mai puțin probabil sa cumperi obiecte de care nu ai nevoie acum si iti ofera mai mult spațiu pentru cumpararea lucrurilor pe care chiar vrei sa le ai.