Rubrica lui Catalin Oprisan

 

Rubrica lui Catalin Oprisan

 

 

 

 

 

 

 

 

La 50 de ani, Nenea Iancu e dat afară din Vechiul Regat, după acuze nefondate. Pribegește la Berlin. Se stinge brusc, printre străini, la șase decenii de viață. Sicriul e pierdut pe drum, recuperat cu greu. O tragicomedie marca sa.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

 

 

Pesamosca, sfântul cu bisturiu. ”Tata Pesi”, salvatorul a 50.000 de lumi

 

Preț de aproape cinci decenii, cel mai mare specialist în chirurgie infantilă din această parte de Europă a făcut ceea ce nimeni n-a mai putut nici înainte, nici după el: a resuscitat  speranțele muribunde.


 

 

Ilarion Ciobanu. Cel mai complex actor român odihnește în Marea Neagră

 

Orfan, hamal, arestat, țăran cu sapa, săpător, miner, tâmplar, marinar, pescar, brigadier, șofer de basculantă, ziarist, rugbist, cascador, actor. Un artist legendar, cu peste 65 de filme!

 

 

Simbolul României. Fără mormânt. Fără liniște.

Mulți spun că Smaranda Brăescu este cea mai mare dovadă de românitate zămislită de acest pământ. 

 

 

Drepți! Elena, Regina Mamă, va repauza lângă Mihai​

 

Cea mai discretă și elegantă dintre reginele României, Elena, mama suveranului decedat în 2017, se va întoarce, la mai bine de 70 de ani de la a sa plecare, acasă.

 

 

 

Marele Enescu a fost jelit doar de caine  

 

Iphone

Cel mai mare compozitor al nostru s-a stins, singur, pe 4 mai 1955, ȋntr-un hotel parizian, mângâiat doar de un patruped.

România, patrie nerecunoscãtoare, nu-i are, nici azi, rãmãșiţele pãmântești.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

De șase lei iubire infinită

Cea mai mare balerină a noastră, Irinel Liciu, și un poet imens, Ștefan Augustin Doinaș, s-au iubit 50 de ani. Când a fost vreme de plecare, au vrut să meargă dimpreună, așa cum și-au promis. El, primul, ea, după.

 

Cand dai gata Sagrada?

În iunie 1926, un tramvai barcelonez agață un bătrânel de 75 de primăveri, cu haine ponosite. N-are acte, nu-i recunoscut. Târziu se află că-i vorba despre Antonio Gaudi, ”Arhitectul” minunii numite SAGRADA FAMILIA

 

Un gologan pentru Eminescu

Vreme de aproape șase ani, viața celui mai mare poet român atârnă de donații și de acte de caritate. Maiorescu strânge 1.500 de lei, copiii pun ban peste ban, au loc concerte iar prețul biletelor merge către Emin

  •  

Cartea cea mai scumpa

Ai parte, ai carte! Bill Gates posedă cel mai tare volum din lume: o singură pagină valorează 739.206, 9166666 dolari!

 

 

 

 

Couple enjoying life

George Pomuț, românul care a luat Alaska de la ruși și le-a dat-o americanilor​

 

Cu bunici din Brașov, erou maghiar, ”Georgie” avea să fie unul dintre cei mai cunoscuți generali unioniști ai Războiului American de Secesiune. Contra a 7.200.000 de dolari, în 1867, participa la achiziționarea Alaskăi de către yankei

 

Citeste articolul

 

 

 

Cel mai scump ziar din lume  

 


raj

 

Un funcționar de la Poștă lipește opt timbre ”Cap de Bour” pe un colet ce coboară cu poștalionul, de la Iași la Galați, la granița dintre 1858 și 1859

 

Citeste articolul

 

 

 

 

Nea Marin Miliardar 

Cu un buget extrem de mic, regizorul Sergiu Nicolaescu și interpretarea lui Amza Pellea au făcut din ”Nea Mărin” cel mai vizonat film românesc din toate timpurile


 

 

Cel mai scump tablou din lume 

Marele Leonardo da Vinci, geniala minte, lucrează la a sa capodoperă, ”Salvator Mundi”, preț de șapte ani, dar dăruiește Omenirii cel mai scump tablou din toate timpurile: aproape o jumătate de miliard de dolari

 

 

Cum s-a facut primul milion in film

Cu peste 100 de ani în urmă, Mary Pickford, întâia vedetă ”adevărată” din lumea filmului, semna un contract cu șapte cifre în Cetatea Hollywood-ului.

 

 

Descoperirea Americii 

 

Cum a rămas, fără premiul de 10.000 de marafeți, descoperitorul Americii: ”Hombre, ce pământ nou? Îl văzusem cu trei ore înaintea ta!”

 

 

Povestea eroului necunoscut

 

Iphone

Amilcar, puștiul de 12 ani, duse mâna tremurândă spre al patrulea sicriu: ”Acesta este tatăl meu!”

În mai 1923, un eminent elev al Liceului Militar din Craiova, cu tatăl pierit pe frontul Primului Război Mondial, este desemnat să aleagă Eroul Român Necunoscut din întâia mare conflagrație a Omenirii.

 

Citeste articolul