Rubrica lui Catalin Oprisan

 

Rubrica lui Catalin Oprisan

 

 

 

Neam unit? Cum i-am ucis pe patrioții de la 1 Decembrie 1918

Mulții dintre fruntașii Marii Uniri de acum 102 ani au pierit în închisorile comuniste de tristă amintire. Intelectuali de vază, medici, profesori, membri de Academie, toți au avut de suferit, îndurând bătăi și regimuri de detenție din cele mai crunte. Unii au pierit acolo, în spatele zăbrelelor, fiind aruncați în gropile comune. Nu au, nici azi, mormânt. Alții au mai trăit puțin după ”liberare”, dar au povestit tuturor grozăviile suferite. Se mai vorbește foarte puțin despre aceste minți frumoase, luminate, despre aceste suflete care, cu un secol în urmă, trăiau și simțeau românește. Oameni care și-au dorit Marea Unire. Și care au realizat-o!

 

Diego Armando Maradona: 30.10.1960 – niciodată

”La plecare, ”Butoiașul Atomic” ne-a lăsat cu bijuteria din 1986. Nu trebuie să iubești fotbalul pentru a înțelege ce a făcut atunci. Vezi faza, pur și simplu te minunezi: ca țânc, ca femeie, ca bărbat… După primul titlu adus celor de la Napoli, un suporter italian a lipit un afiș pe gardul cimitirului, aluzie la ”locatarii” de acolo: ”Bă, voi nici nu știți ce ați pierdut!” Diego, Gracias! 

 

Draga de Olteanu Matei

”Am umblat atât de mult prin țară, cu al meu tată, care era ofițer și se muta cu unitatea militară, încât ardelenii au crezut că-s de-a lor, oltenii că sunt olteancă, bănățenii că sunt de la ei... moldovenii nu mai spun... De fapt, eu sunt bucureșteancă din moși strămoși”. Stareța, Aneta Duduianu, Coana Chirița, Varvara, soția lui Toderaș, Veta, soția lui Nea Mărin, Angela Oprișan, soția lui nea Gică Salamandră, zis ”Catastrofă”, țiganca florăreasă, cucoana Emilia, coferăreasa...

 

Corneliu Coposu. Un sfert de veac de singurătate

”Nu resemnații scriu istoria, ci cutezătorii ei. Prin aceștia neamurile sunt veșnice”. Așa obișnia să zică. A crescut la umbra unui falnic stejar, Iuliu Maniu. A dialogat cu Iorga, cu Antonescu, cu Madgearu. A fost arestat de Carol al II-lea. Comuniștii adevărați, Ana Pauker ori Gheorghe Gheorghiu-Dej, l-au respectat. Torționarii i-au plăsmuit dosare închipuite și l-au trimis în ”turul” celor mai crunte universuri concentraționare: Malmaison, Râmnicu Sărat, Canal, Jilava, Gherla, Aiud, Văcărești. I-au ucis soția, i-au luat tot. L-au supravegheat chiar și când dormea.

 

 

 
 

Înainte de Revoluție, era una dintre cele mai iubite voci din România. Lumea o cunoștea de la concursurile de tinere talente, dar ”explodase”, efectiv, după 1984. Trei albume, săli pline, la ”Radio”, la ”Palatului”, la ”Polivalentă”. Profesoară extrem de iubită, cu elevi faimoși precum Marina Florea, Adrian Enache, Mădălina Manole ori Nicola. A plecat la doar 34 de ani, în prima zi a lui Brumar, 1989. 

Ștefan cel Mare: mic la stat, dar maaaare iubitoriu de doamne și de domnițe

Oficial, au fost trei. Trei soții și de restul tot felul de relații. Între două lupte, cel mai mare domnitor moldav avea timp să se îndrăgostească, să iubească și să fie iubit. Numărul copiilor nu-l mai știe nimeni. Din flori, legitimi au ba. Cu fiecare a avut o poveste. Au ridicat biserici și au dat danii. Bogdan al III-lea cel Orb sau Petru Rareș i-au urmat la domnie. Dar cine suntem noi să-l judecăm pe cel mai iubit dintre români?

 

Puiu Călinescu, zeul comediei: orfan, bătut de mătuși, condamnat la moarte, ”ucis” la Revoluție, fiică decedată, plecat în timp ce spunea bancuri

Actorul care i-a făcut pe români să râdă peste jumătate de secol, s-a luat la luptă cu un destin nemilos încă din primii ani ai vieții. A părăsit rapid decorurile pe care se jucau tragedii. Nu s-a plâns niciodată. ”Nu fericirea te călește. Nu! Nenorocirea! Asta te învață să iei viața pieptiș”, spunea. ”Trandafir” n-a avut multă carte. A muncit enorm, a ”furat” meserie din filme, de pe stradă și din viață. 

 

”M-am născut cu un secol prea devreme”. Elisabeta,  prima noastră regină.

Întâia noastră regină a fost un suflet imens. Nu s-a căsătorit din dragoste, ci s-a bazat pe un devotament reciproc. A iubit poporul român și a venerat ia. A pansat răniți în Sala Tronului, a născut spitale, a făcut mii de acte de caritate. A fost un suflet chinuit toată viața după ce a pierdut-o pe Maria, un copil minunat, un înger plecat la doar patru anișori.

 

25 de ani de la accidentul lui ”Superman”

Pe 27 mai 1995, la o reuniune la Culpeper, Statele Unite, ”Buck”, bidiviul său, refuză să treacă un obstacol. Actorul cade direct în cap. Leziuni grave la coloana vertebrală. Vreme de nouă ani, ca o ironie a sorții, ”Superman”, cel care slavase de atâtea ori Omenirea, e paralizat, într-un scaun cu rotile. Azi, 10 octombrie, sunt 16 ani fără el... ”Dacă nu voi putea râde, nu voi putea trăi!”, obișnuia să spună...

 

 

Gică Petrescu n-a avut copii. Doar o fată și un băiat: Romanța și Cântecul de pahar

”De ce cântam? Pentru a mă provoca, pentru a-mi stârni propriile gânduri și sentimente, nu doar spre a-mi câștiga existența. Muzica m-a deprins de timpuriu să caut intenția adâncă a cuvintelor, să dau importanța cuvenită a fiecărei silabe. Mi-am impus încă de pe atunci o severă disciplină de viață, am învățat să-mi menajez vocea, nu am pierdut nopțile. Un electrician de la <<Tănase>> a rostit că <<Aplauzele sunt pentru artiști cel mai bun medicament>>. L-aș fi corectat doar atât: <<Cel mai bun elixir>>.

 

Drama lui Davila, fondatorul medicinei moderne din România: paralizie, tifos, antrax, două soții decedate, un fiu în scaun cu rotile, doi nepoți stinși tragic

Carol Davila, un orfan italian, ajunge în Valahia la rugămintea domnului Barbu Știrbei, cu vorbă de a organiza serviciul medical. Are trei ani la dispoziție. Nu va mai pleca niciodată de aici. Se va căsători de două ori, va fi văduv tot de atâtea. Va pune bazele unui domeniu aflat, atunci, în perioada romantică a sa, va ridica orfelinate, spitale, va avea grijă de ambulanțe, va fi erou în Războiul de Independență. 

 

Ștefan Iordache, cel mai iubit dintre actori: ”Cerul ne dă, noi doar lucrăm!”

40 de ani a jucat. Scenă și celuloid. 40 de ani a fost căsătorit, cu nepoata penelului Tonitza. A izbutit roluri memorabile, dar nu i-a plăcut să iasă în față. ”Nu știu cum fac”, se apăra de fiecare dată. Ura laudele. Iubea lăutarii și strugurele trecut în pârguială.

 

Jean Constantin. Parpanghel, Patraulea, Limbă, Tilică, Ismail, nea Titi, Floacă, Trandafir Bulbuc, Gică, James Giovanni Cocoloș, nea Mielu

63 de filme, fără să fi trecut pe la ”I.A.T.C”. ”Dacă-l dăm acolo, îl stricăm!” A fost Parpanghel printre haiduci, Patraulea printre borfași mărunți, Ismail pe aripile vântului, Tilică printre explozii ori ”Limbă”-n filmele cu legionari și comuniști. Tenul măsliniu i-a adus multe roluri de coloratură, dar rromii nu l-au avut în catastifele lor. A iubit femeile și viața.

 

 

 

 

 

 

Ecaterina Teodoroiu a murit de două ori: în 1917 și în 2000!

Cu tatăl, nea Vasile, agicultor, luat prizonier la nemți și cu trei frați decedați pe frontul Primului Război Mondial, fata din Vădeni, Târgu-Jiu, face cerere de-a pleca în tranșee, să-și răzbune famila. E rănită de două ori. Apoi, se duce vestea că o femeie luptă alături de bărbați. 

 

Laura Stoica: ”Eu pe scenă ard, asta este viața mea!”

Românii au aflat-o în 1990, la Mamaia, când a venit c-o capodoperă, ”Dă, Doamne, cântec”. S-a tras spre rock, era autentică. I-a ajutat pe cei de la ”Direcția 5” la primul lor album. Cu ”Un actor grăbit” a blocat toate topurile și toate premiile. Apoi, într-un martie 2006, gravidă în trei luni, a plecat într-o lume mai bună, alături de bărbatul cu care-și găsise liniștea. Avea puțin peste 38 de ani...”Și vreau să m-apropii de o stea”...

 

Arlette. Drama soției Seniorului.

Corneliu o vede, prima oară, la Constanța, în 1941. Un an mai târziu, se iau, cu nuntă mare, cu Iuliu Maniu în capul mesei. Se iubesc doar cinci ani. Comuniștii îl saltă în 1947. Apoi, comuniștii o saltă în 1950. Ambii, simulacre de procese. Domnul Coposu execută 17 ani, temniță grea. La izolare, uită să vorbească. 

 

Al Bano & Romina Power

Doamne, ce melodii! Simbolul pur al dragostei. Apoi, cataclismul, cu dispariția celei mai mari dintre fete. Acuze, unele extrem de dure. Drumuri la tribunal. Răzbunări. Prin 2013, un oligarh rus, topit încă de mic după capodoperele lor, în reunește, la Moscova.

 

 

 

Toma, Credinciosul. Când comuniștii l-au ucis, eroul Arnăuțoiu a strigat: ”Trăiască Armata Română!”

 

Iphone

Vreme de 10 ani, Toma Arnăuțoiu, erou în cel de-al Doilea Război Mondial, a crezut că americanii vor veni să-i scape de nenorocirea comunistă instaurată de ruși, după 1945, în România. A gândit că până atunci să-i ajute. A urcat în munți, alături de alte suflete care n-au vrut să-și cedeze pământurile ori să renunțe la credință. A fost haiduc, partizan. Roșii l-au numit ”bandit”. A iubit, acolo-n, grote, o fată din Basarabia. Au devenit părinți, deși micuța are trasă o linie în dreptul ”tatălui”, pe certificatul de naștere. A fost trădat și executat la Jilava, în timp ce striga ”Trăiască Armata Română!”. Cea în care el fusese locotenent

 

Citeste articolul

 

Cristache Ciolac, lăutarul pupat de președintele Franței

 

Tăticule, au fost mulți! Mulți și buni! Dar peste toți și toate a fost Cristache Ciolac. Lăutarul suprem. Sufletul ce creat-a folclorul orășenesc, tipul iubit de-o lume întreagă și mort neștiut de nimeni.

 

13 ani fără ghinion. Ferdinand I Întregitorul, ”regele tuturor românilor”

 

A deprins, repede, limba și obiceiurile noastre. A iubit țara, i-a respectat oamenii. A decis să atace propria patrie. I s-a spus ”Loialul”.

 

30 de ani cu ”Frumușica”. ”Pretty Woman”, ce splendoare

 

Încasări imense, cea mai frumoasă comedie romantică din toate timpurile. Sunt trei decenii de la ”Pretty Woman”. 30 de ani de ”Frumușica”

 

Istoria micilor, curcubeul de pe cerul gurii

 

Au apărut pe la 1900 și, de atunci, reprezintă mândria noastră. S-au născut dintr-o lipsă, cea a mațelor pentru cârnați, au primit botezul chiar acolo, la masa numărul 5, pe strada Covaci, în urbea lui Bucur, alintați de vinurile de pe ”Dealul Mitrofanilor” ori de lăuta lui Cristache Ciolac. 

 

 

Samoilă, fotograful cu cele mai importante imagini din istoria noastră! 

 

Iphone

Samoilă Mârza nu e prevăzut la Marea Unire din 1918. Merge acolo benevol, cu un aparat de fotografiat cu burduf, odihnit pe spatele unei biciclete, la patru zile după ce s-a întors de pe frontul Primului Război Mondial. Pleacă alături de 43 de suflete din Galtiu, Sântimbru. Nu-i primit în Sală, la Alba Iulia, n-are ”credențional”. Cu toate acestea, zămislește cinci imagini dintre 100.000 de oameni, fix când se cerea alipirea Transilvaniei de patria mumă.

 

Citeste articolul

 

Păstorel Teodoreanu a fost TOT

 

”Aici zace Păstorel, / Om ales și spirit fin, Dacă treceți pe la el, / Nu-l treziți, că cere vin!”

 

Dragoș Pâslaru, ”legionarul” măcelărit de mineri

 

”Am murit! Am fost fericit când, în sfârșit, am murit!”  Ortacii l-au aflat de pe afișul peliculei îmbrăcat în legionar, l-au catalogat drept ”element destabilizator” și l-au bătut crunt, aproape de moarte. 

 

Eminescu a fost ucis în două accidente rutiere

Grigore Vieru i-a unit – pe Doina și pe Ion Aldea-Teodorovici. Apoi, tustrei au plămădit unul dintre cele mai frumoase cântece scrise vreodată. Prin vene le curgea românism, unitate.

 

Constantin Tănase

Viața lui ”Năsăilă”, de la ”Pârjoala” la ”Cărăbuș”, via Charlie Chaplin. ”Să știi că asta e ultima noapte a lui Mihai Viteazul!” Are chef de poante și în ultima sa noapte a trecerii pe acest pământ. Tănase rămâne Tănase.

 

 

Titanic

 

Au cerut să moară împreună! ”Marea nu poate stinge dragostea”...

 

Un Birlic mic, dar uriaș

 

Își sculpta rolurile de comedie cu ochii lui cei triști

 

Ion Creangă

Născut de Mărțișor, decedat de Revelion. Povestitor, diacon, amant, gurmand

 

Istoria sarmalelor

”Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii, imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii”

 

 

Are 105 ani. Unicul om cu două pandemii mondiale: gripă spaniolă și coronavirus. ”Am murit, da’ m-am întors” 

 

Iphone

A fost unul dintre puținii infectați care a reușit să supraviețuiască din sătucul pescăresc. Azi posedă 105 primăveri și, când privește în urmă, vede patru copii, șase nepoți și șapte strănepoți. Jose Ameal Peña este singurul om din lume care a avut gripă spaniolă, a scăpat, pentru a fi, acum, martorul altei pandemi: coronavirusul. Dar nu uită nimic. ”Tată, a fost urât, urât de tot”.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

 

 

 

Copilăria Sylviei Hoișie s-a întrerupt, brusc. Mutată în ultima bancă, ponegrită de toți. Mami i-a cusut Steaua lui David pe piept. ”Jidani”. Așa i-au spus. Au suit-o-n tren, au deportat-o la Nistru. În ghetou. Bunicii i-au murit pe drum. A trăit vremuri crunte, a mâncat rădăcini, s-a încălzit cu volume rusești. A revenit în țară. Făr’ de ură, făr’ de pizmă. A intrat în laboratorul ”Cantacuzinoului” din Iași. Acolo unde a început să se coacă facerea celui mai cunoscut medicament românesc din toate timpurile: POLIDINUL.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

 

Nichita. Nu mai avea ficat. Şi-l bãuse! Poetul a murit. Poezia, niciodatã!

 

Martie e luna lui. Poet imens, poate cel mai mare de dupã a Doua Urgie Mondialã. Geniu când bea. Şi bea enorm, de la Pãmânt la Lunã şi-ndãrãt. Iubea oamenii, la el acasã era ca la Fatima, loc de pelerinaj.

 

Fiorul ce ni l-a luat pe Toma Caragiu.

 

Mai aveau câțiva milimetri de peliculă și izbuteau să ajungă pe trotuar. Dărâmăturile le-au fost sarcofag șase zile, până când cascadorii cu care jucaseră în atâtea filme i-au găsit. Îmbrățișați pentru eternitate.

 

Eroului îi stă bine cu moartea sa. Vasile Motrescu

”Da, stau prigonit de frații mei trădători, care și-au vândut țara și sufletele lor dracilor din Rusia, pe un kg de zahăr și un litru de ulei și au dus țara în suferință, căci acum simte și pruncul din fașă că trăiește în <<raiul>> bolșevic”

 

Ziua domnului sculptor Brancusi

Maestre, știm că surâzi de acolo de unde ești. ”V-am lăsat săraci și proști, v-am găsit și mai săraci și proști”. Și mai știm că în fiecare dintre noi sălășluiește mintea lui Laocoon. Cea de după supărarea lui Zeus, nu cea dinainte.​ 

 

 

Carol I, neamțul care ne-a scos din peșteră: ”Totul pentru țară. Nimic pentru mine!” 

 

Iphone

După abdicarea lui Cuza, n-a fost prima opțiune, dar a acceptat să păstorească o nație despre care nu știa mare lucru. A călătorit deghizat până pe plaiurile mioritice, a găsit porci în fața așa-zisului Palat Regal și a vrut să plece, de mai multe ori. Dar a iubit această nație, a fost iubit și și-a respectat supușii. Ne-a adus Independența de Stat, biblioteci, expoziții, gări, palate. Și o rigoare nemțească. A fost regele care și-a purtat, și în somn, cu demnitate și mândrie, coroana.

 

Citeste articolul

 

Mugurel, copilul cu obiceiuri de erou. L-au ucis cu-o cafea și cu-n bec

 

La 16 ani, s-a apucat să scrie prin tot Botoșaniul mesaje anticomuniste. ”Pentru români”, așa cum avea să declare. Cerea libertate și pâine chiar pe zidurile unde viețuia vidra cea roșie. L-au prins târziu. L-au anchetat. L-au iradiat.

 

Maria Lătărețu: “Ce-am știut în viață: să cânt și să-mi îngrop puii. Cinci!”

 

Mulți spun că a fost cea mai mare cântăreață a noastră de muzică populară. ”Privighetoarea Gorjului”, ”Ella Fitzgerald de România”. A făcut îngropăciune pentru cinci copilași, și-a așteptat bărbatul, pe Tică, prizonier la ruși, șapte ani.

 

Unirea de la 1859. ”Hai sictir, farsorule!

Negruzzi vine și-l anunță pe Alexandru Ioan Cuza, care joacă biliard, că va fi ”uns” domn al Moldovei. Acesta nu-l crede și îi răspunde astfel. Pe 24 ianuarie e ales și la București, la Hotelul ”Concordia”, din Centrul Istoric, astăzi o ruină.

 

L-am ucis pe Eminescu cu șase ani înainte de moartea sa!

Peste Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se adună, azi, 170 de ani, s-a pus un șablon convenabil. Un alcoolic, un sărman ce trăia din mila oricui dorea să-i arunce un bănuț, un afemeiat nebun, decedat într-un sanatoriu, bolnav de sifilis. 

 

 

Maria Tănase. Pasărea măiastră. Muzica. Totul.

 

A jelit ca nimeni alta. Repertoriul i-a fost infinit. Când a plecat, 1.000.000 de oameni au dus-o pe ultimul drum, iar televiziunea comunistă i-a urmărit catafalcul. S-a stins la nici 50 de ani, după o viață trăită intens.

 

Dinică: ”Nu e o rușine să ceri! Rușine e să nu primești!”

 

Născut de Crăciun, notat de An Nou. 75 de ani, 75 de filme. Sute de replici spumoase. Povești legendare, din fața și din spatele reflectoarelor. Suflet fabulos. Maestrul Gheorghe Dinică

 

Au fost taind doi brazi batrani

Florică Murariu, ”flankerul de aur” al naționalei noastre de rugby, a fost ucis pentru că purta un tricou al selecționatei statului Zimbabwe, primit cadou la ultimul meci test. În vremea Revoluției, cei cu îmbăcăminte străină erau considerați ”teroriști”

 

De 80 de ani zburăm ”Pe aripile vântului”

Considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria omenirii, ”Gone with the Wind” a avut de toate: actori infiniți, scandaluri pe platourile de filmare, tragedii, sume de producție imense, replici geniale, mii de ore trase pe celuloid, premii ”Oscar” și încasări pe care mintea omenească nu le putea pricepe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În noiembrie 1989, după decenii de prigoană comunistă, Părintele Arsenie Boca părăsește lumea cea păcătoasă. E prohodit acolo unde a iubit cel mai mult, la Mănăstirea Prislop, ce devine loc de pelerinaj. Biserica Ortodoxă Română e pregătită să-l canonizeze

 

Citeste articolul

 

 

Regina Maria. Întregitoarea. Mama răniților

 

A alinat sufletele ciobite în Primul Război Mondial, trasă la costum popular, a lipit puzzle –ul țării mari, ”Dodoloață”. A sprijinit arta, cultura, frumosul. Fiul a ignorat-o, oamenii cei simpli au transformat-o în icoană. Maria. Regina. An cu an. Pas cu pas

 

A M Z A

 

Simt că lui Amza nu-i putem spune <<adio>>, ci  numai <<la revedere>>. Cine știe, cândva, într-un ram înflorit, într-un bob de grâu, într-o toartă de lut, într-o picătură de ploaie sau într-un fir de iarbă - cine știe...cândva, poate, ne vom reîntâlni”.

 

 

”De fiecare dată, pilotul își pune viața în mâinile echipei tehnice. Chiar și la o mașină electrică!”

Vali Gavrilaș e român. Brașovean, de acolo de unde se dă ora exactă în sporturile cu motoare, cum îi place lui să spună. Este coordonatorul mecanicilor de la ”STARD”, o companie fondată de fostul campion mondial de raliuri, Manfred Stohl, ce mizează pe mașinile electrice

 

 

Pumnul ăsta este hit / Gogea Mitu n-a murit!

 

Nimicea tot ce întâlnea în cale, însă nu poseda niciun fel de tehnică. Bolnav de tuberculoză, era plimbat prin întrega lume. Se stingea în 1936, dar nici după moarte nu avea liniște.

 

 

 

 

 

 

 

 

Absolvente de ASE, de Litere, de Filozofie, cu mii de ore de zbor fiecare. După 1945, comuniștii le-au prigonit, surghiunindu-le în temnițele lor negre.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

 

 

30 de ani de la fuga Nadiei Comãneci. Un salt de nota 1.00

 

În prima zi de decembrie a lui 1989, vestea cã ”Zeiţa de la Montreal” a scãpat de regimul comunist din România, ajungând în Statele Unite, via Ungaria, face înconjurul lumii.


 

 

Ziua când la un raliu nu s-a mai auzit ”vrum, vrum”...    

 

Prima mașină electrică s-a ”dat” la București, la Super Rally, pe final de toamnă ruginie. Caii trăsurilor de acum 100 de ani au venit, și ei, pe ”Kiseleff”, dar au dormit, cuminți, câte 612 la un loc, sub capota unei bijuterii ”STARD / Ferratum”

 

 

Dem Rădulescu, ”Bibanu”: ”Suntem clovni într-un mare circ. Uitați-vă, nițel, la viață!”

Un actor imens, rege al comediei. ”Să puneți mâna să râdeți în fiecare zi, altfel este timp pierdut!” Aproape două decenii fără el

 

 

Tamara Buciuceanu-Botez.”Cât oi mișca din deștul ăl mic, nu mă las! Joc!”

 

”Isoscel”, Coana Chirița, Aneta. O actriță imensă și un Everest de bun simț. Doamna comediei românești.

 

 

 

 

 

 

 

 

La 50 de ani, Nenea Iancu e dat afară din Vechiul Regat, după acuze nefondate. Pribegește la Berlin. Se stinge brusc, printre străini, la șase decenii de viață. Sicriul e pierdut pe drum, recuperat cu greu. O tragicomedie marca sa.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

 

 

Pesamosca, sfântul cu bisturiu. ”Tata Pesi”, salvatorul a 50.000 de lumi

 

Preț de aproape cinci decenii, cel mai mare specialist în chirurgie infantilă din această parte de Europă a făcut ceea ce nimeni n-a mai putut nici înainte, nici după el: a resuscitat  speranțele muribunde.


 

 

Ilarion Ciobanu. Cel mai complex actor român odihnește în Marea Neagră

 

Orfan, hamal, arestat, țăran cu sapa, săpător, miner, tâmplar, marinar, pescar, brigadier, șofer de basculantă, ziarist, rugbist, cascador, actor. Un artist legendar, cu peste 65 de filme!

 

 

Simbolul României. Fără mormânt. Fără liniște.

Mulți spun că Smaranda Brăescu este cea mai mare dovadă de românitate zămislită de acest pământ. 

 

 

Drepți! Elena, Regina Mamă, va repauza lângă Mihai​

 

Cea mai discretă și elegantă dintre reginele României, Elena, mama suveranului decedat în 2017, se va întoarce, la mai bine de 70 de ani de la a sa plecare, acasă.

 

 

 

Marele Enescu a fost jelit doar de caine  

 

Iphone

Cel mai mare compozitor al nostru s-a stins, singur, pe 4 mai 1955, ȋntr-un hotel parizian, mângâiat doar de un patruped.

România, patrie nerecunoscãtoare, nu-i are, nici azi, rãmãșiţele pãmântești.

 

Citeste articolul

 

 

 

 

De șase lei iubire infinită

Cea mai mare balerină a noastră, Irinel Liciu, și un poet imens, Ștefan Augustin Doinaș, s-au iubit 50 de ani. Când a fost vreme de plecare, au vrut să meargă dimpreună, așa cum și-au promis. El, primul, ea, după.

 

Cand dai gata Sagrada?

În iunie 1926, un tramvai barcelonez agață un bătrânel de 75 de primăveri, cu haine ponosite. N-are acte, nu-i recunoscut. Târziu se află că-i vorba despre Antonio Gaudi, ”Arhitectul” minunii numite SAGRADA FAMILIA

 

Un gologan pentru Eminescu

Vreme de aproape șase ani, viața celui mai mare poet român atârnă de donații și de acte de caritate. Maiorescu strânge 1.500 de lei, copiii pun ban peste ban, au loc concerte iar prețul biletelor merge către Emin

  •  

Cartea cea mai scumpa

Ai parte, ai carte! Bill Gates posedă cel mai tare volum din lume: o singură pagină valorează 739.206, 9166666 dolari!

 

 

 

 

Couple enjoying life

George Pomuț, românul care a luat Alaska de la ruși și le-a dat-o americanilor​

 

Cu bunici din Brașov, erou maghiar, ”Georgie” avea să fie unul dintre cei mai cunoscuți generali unioniști ai Războiului American de Secesiune. Contra a 7.200.000 de dolari, în 1867, participa la achiziționarea Alaskăi de către yankei

 

Citeste articolul

 

 

 

Cel mai scump ziar din lume  

 


raj

 

Un funcționar de la Poștă lipește opt timbre ”Cap de Bour” pe un colet ce coboară cu poștalionul, de la Iași la Galați, la granița dintre 1858 și 1859

 

Citeste articolul

 

 

 

 

Nea Marin Miliardar 

Cu un buget extrem de mic, regizorul Sergiu Nicolaescu și interpretarea lui Amza Pellea au făcut din ”Nea Mărin” cel mai vizonat film românesc din toate timpurile


 

 

Cel mai scump tablou din lume 

Marele Leonardo da Vinci, geniala minte, lucrează la a sa capodoperă, ”Salvator Mundi”, preț de șapte ani, dar dăruiește Omenirii cel mai scump tablou din toate timpurile: aproape o jumătate de miliard de dolari

 

 

Cum s-a facut primul milion in film

Cu peste 100 de ani în urmă, Mary Pickford, întâia vedetă ”adevărată” din lumea filmului, semna un contract cu șapte cifre în Cetatea Hollywood-ului.

 

 

Descoperirea Americii 

 

Cum a rămas, fără premiul de 10.000 de marafeți, descoperitorul Americii: ”Hombre, ce pământ nou? Îl văzusem cu trei ore înaintea ta!”

 

 

Povestea eroului necunoscut

 

Iphone

Amilcar, puștiul de 12 ani, duse mâna tremurândă spre al patrulea sicriu: ”Acesta este tatăl meu!”

În mai 1923, un eminent elev al Liceului Militar din Craiova, cu tatăl pierit pe frontul Primului Război Mondial, este desemnat să aleagă Eroul Român Necunoscut din întâia mare conflagrație a Omenirii.

 

Citeste articolul